Reeuwijk; juni 2010

Reeuwijk; juni 2010
Tijdens het weekendje in Reeuwijk

woensdag 11 augustus 2010

Het vervolg van de chemo.

Ik zit alweer in de derde week na de eerste chemo. De eerste week was lichamelijk het zwaarst. De tweede week voelde ik stukje bij beetje mijn energie terugkomen en nu zit ik op een aardig peil. Thuis voel je je soms al heel wat, maar als ik dan toch te veel doe moet ik het 's avonds wel bezuren. En dan hoop je een beetje bij te kunnen komen, maar dan volgt toch al sneller dan verwacht het uitvallen van mijn haren. Vanaf maandag is dit echt begonnen en nu heb ik steeds een hele pluk vast als ik met mijn hand door mijn haar ga. Dus het is waarschijnlijk een kwestie van dagen dat ik mijn pruik op moet gaan halen.
Natuurlijk weet je dat dit eraan zit te komen, maar als het je dan ook echt overkomt is dit zo ingrijpend. Welke vrouw (en vaak ook man) wil dit nou? Je verliest echt een stukje van jezelf wat bepaalt hoe je eruit ziet. Het is niet eens het gevolg van de ziekte, maar van de behandeling, maar het maakt de ziekte zo zichtbaar. Vaak voelt het alsof ik/we in een bokswedstrijd terecht zijn gekomen. Je krabbelt net overeind van de ene klap of de volgende klap dient zich alweer aan. De kunst is tussen deze klappen in je staande weten te houden. Ik ben nooit echt tevreden geweest met mijn haar, maar wat zou ik er nu veel voor over hebben om het te mogen houden! En ik hoop toch altijd dat er iets positiefs overblijft uit dit soort ervaringen. Misschien kunnen anderen (en natuurlijk ikzelf ook!) van deze situatie oppakken, zonder belerend te willen zijn, om meer bewust te zijn van en meer tevreden te zijn met wat er wel is. Het is erg jammer om pas echt de waarde van iets in te zien als je het verliest.

Gisteren ben ik weer voor controle geweest naar het Daniël den Hoed. Eerst bloed geprikt en vervolgens een gesprek met de arts. Op dat moment waren nog niet alle bloedwaarden binnen. Wel was al duidelijk dat mijn leukocyten te laag waren. Dit is een dip in de witte bloedlichaampjes die zeker vaker voorkomt bij deze chemo. De waarde is nu 0.71 en moet minstens 1.5 zijn om weer een volgende chemo te mogen. Dus dinsdagmorgen moet blijken of het zich voldoende hersteld heeft om die dag de tweede chemo te krijgen.
Het houdt wel in dat mijn weerstand nu nihil is. Als ik nu bacterieën in mijn lijf krijg en bv. koorts krijg is dat gevaarlijk en moet ik opgenomen worden. Daarom moet ik zoveel mogelijk contact vermijden met mensen die verkouden of grieperig zijn. Dus afgesloten ruimtes met veel mensen moet ik niet opzoeken. En ook contact met dieren wordt afgeraden. Hopelijk herstelt het zich snel en kan het dinsdag gewoon doorgaan. Ook omdat het fijn zou zijn als ik met de chemo's gelijk op zou blijven lopen met Desiré, die ik ken uit het Daniël den Hoed. We zijn samen begonnen aan dezelfde kuren en maken dezelfde fases door. Zo hebben we steun aan elkaar.

Het was wel fijn dat mijn wereldje weer wat groter is geworden deze week. Zaterdag zijn we met ons gezin eind van de middag nog even naar NEMO in Amsterdam geweest. Was druk maar wel heel leuk. Daarna zijn we lekker uit gaan eten aan het IJ waar we eerste rang zaten voor de Gay Parade. Je kijkt je ogen uit, waarschijnlijk iets minder dan normaal, want door het regenachtige weer waren de meeste lijven redelijk bedekt. Het was erg fijn om even als gezin weer op pad te zijn!
Vanmiddag ben ik met Hanneke, Mirjam en Petra (collega's van me) heerlijk naar Rhijnauwen geweest. We hebben lekker geluncht en een stukje gewandeld. Ik heb genoten!

Vrijdag a.s. is de startvergadering van school en maandag begint de school al weer. Ik vind het wel heel heftig dat ik er niet bij zal zijn. Ik hoop dat ik af en toe in staat zal zijn om wat te doen voor school, want ik heb echt veel plezier in mijn werk. Alleen zal ik wel op moeten passen want een school is natuurlijk wel een bron van bacterieën. Arco is deze week weer begonnen met iedere dag een aantal uur te werken. Het zal de komende tijd blijken of en hoe het allemaal te combineren is.

Robert heeft van het weekend uitgelegd hoe je foto's op het blog kan zetten, dus van de week zal ik wat foto's toe gaan voegen, dat doorbreekt een beetje de 'lappen tekst'.

Morgen wordt Daphne alweer 12 jaar!! Wat een meid alweer, nog anderhalve week en dan begint ze al met het voortgezet onderwijs. Wat vliegt de tijd!

Geniet nog even van de laatste dagen van de vakantie (voor de meesten) en veel succes met het weer opstarten van 'het gewone leventje'.

Veel liefs, Hettie

18 opmerkingen:

 1. Dag lieve Hettie,

  Jouw verhaal laat me zo duidelijk zien dat je eigenlijk geen minuut zomaar voorbij moet laten gaan. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het een bijna onmogelijke opdracht is.
  Heerlijk voor je dat alle mooie ontmoetingen je kracht geven om positief tegen het leven aan te blijven kijken.
  Ik heb grote bewondering voor je, Hettie, houd vol! Veel liefs en meer mooie ontmoetingen gewenst voor jullie vieren.

  Kus,
  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo lieve Hettie,

  Terug van vakantie (zonder computer) heb ik weer je weblog kunnen lezen. Wat een kracht spreekt daaruit. Ik heb diep respect voor de wijze waarop jij, samen met je gezin hiermee omgaan.

  Heel veel liefs en sterkte gewenst,

  Mirjam Backus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Hettie,
  Allereerst van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Daphne voor jullie allemaal natuurlijk. Maak er samen en mooie dag van, maar dat zal zeker gaan gebeuren. Bewust genieten.....daar kunnen wij allemaal iets van leren.Ik hoop van ganser harte dat je wel met de nieuwe chemo kunt starten, hoe eerder hoe liever toch?
  Heel veel sterkte de komende tijd met alles wat op je pad komt.
  Liefs van Edith Schoenmakers

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Hettie,

  Woorden schieten tekort...maar wat heb ik veel bewondering voor jullie! Daar kan ik veel van leren. Geniet, lach, huil en liefhebben zijn woorden die nog meer betekenis hebben gekregen.

  Natuurlijk wil ik jullie ook feliciteren met de verjaardag van Daphne! Twaalf jaar alweer en bijna naar het middelbaar onderwijs. Wat gaat de tijd snel! Des te meer reden om daar bewuster mee om te gaan....dat besef is er nu nog meer.


  Lieve Hettie, heel veel sterkte en kracht de komende tijd!

  Lieve groetjes, Marjolijn Post

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Hettie,

  Gefeliciteerd met de verjaardag van Daphne. Knap dat je alles zo kunt beschrijven. Het is fijn om te lezen hoe het met jullie gaat. Heel treffend dat je schrijft dat we meer tevreden moeten zijn met wat we hebben. Ook is het belangrijk om te genieten, ook van kleine dingen. Wat is die foto met jullie gezin erop mooi! Ik zou willen dat wij dat ook gedaan hadden. Ik hoop dat je wel met de nieuwe chemo kuur kunt starten en dat het gaat aanslaan. Ik gun dit uit het diepst van mijn hart. Ik kreeg vaak te horen dat ze niet wisten wat te zeggen en dat ervaar ik nu ook bij jou. Ik voel erg met je mee maar weet ook niet de juiste woorden te zeggen. Weet dat ik veel aan je denk.

  Veel liefs van Joke van Schip

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van harte gefeliciteerd met jullie mooie meisje! Ik hoorde van Dana dat je vandaag op de IJVO was om de hut van de meiden te versieren voor Daphne's verjaardagsfeestje! Dat moet ook weer even een goed en positief gevoel hebben gegeven! Zoals je zelf al zegt, genieten van alle mooie dingen op je pad om de minder mooie het hoofd te kunnen bieden.
  Ik hoop dat dinsdag eveneens een goede dag zal zijn en dat je door kunt gaan met je behandeling, ook al is die op zich niet prettig.
  Geniet nog even van het laatste vakantie-weekend met alles lekker om je heen!

  Liefs,
  Marieke Sluis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hettie,
  Gefeliciteerd met de 12e verjaardag van Daphne. Ook weer één van die momenten die je nu op een heel andere manier beleeft dan voorheen. Maar het zijn juist deze momenten die je, maar ook je man en kinderen, sterker maken.
  Ik blijf het ontzettend knap vinden hoe je het allemaal onder woorden brengt en dat ook met ons allemaal wilt delen.
  Heel veel sterkte met de behandelingen!

  Liefs,
  Patrice Goossens

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Hettie,
  Van Mariska en Robert hoorde ik dat je zo ziek bent. Ik heb diepe bewondering voor de wijze waarop je deze aanslag ondergaat en doorstaat. Je weblog is een voorbeeld voor alle mensen die het ongeluk treffen dat hun lichaam ze in de steek laat.
  Met veel genegenheid en X Anneke Landsman

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Hettie,

  Heb net met bewondering weer je verhaal gelezen. Ik denk vaak aan je en vind het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Hoop dat het a.s. dinsdag lukt om met de kuur verder te gaan, houd goede moed! Hopelijk voel je je niet zo ellendig als na de eerste chemo en zit je weer snel in een "groter wereldje"! In ieder geval wens ik je heel veel sterkte met alles en hopelijk zien we elkaar snel weer eens.

  Liefs,

  Anita Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Hettie,

  Wil me helemaal aansluiten bij de reacties die al op je weblog staan. Ik vind het heel fijn om te kunnen lezen wat je beleeft, hoe het met jou en jullie gaat, om op die manier het gevoel te hebben toch op de hoogte te blijven..........al blijven woorden beperkt en zit er achter de teksten natuurlijk voor jullie een enorme belevingswereld.
  Wat een kracht en liefde voor en door jullie gezin spreekt er uit je verhaal..........indrukwekend en ontroerend.

  veel liefs, en sterkte morgen met start van de nieuwe chemokuur,

  Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi lieve Hettie,

  Ik ben zo blij te lezen dat je zo positief bent. Knap dat je de kracht en zin nog hebt om alles allemaal op te schrijven.. Wellicht kan je het op die manier ook van je af schrijven. Ik hoop je snel weer op school te zien. Heel veel sterkte met de volgende behandelingen. En weet dat je een inspiratiebron bent!

  Heel veel liefs,

  Marianne Sluis

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve juf Hettie,

  Ik wil dat u heel graag weer op school komt. Dus hoop ik dat het snel weer beter met u gaat! Ik mis u best wel bij de spelling enzo.

  groetjes,

  Jermaine Sluis

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoi hetty,
  ik heb er zelf jammer genoeg door de ziekte kanker al verschillende mensen verloren,maar heb al die trajecten niet meegekregen.daarom lees ik jou verhalen niet om alleen te leren maar ook het te begrijpen wat iemand meemaakt met zo een ziekte.en jij kan dit zo geweldig allemaal uitleggen en hoe jij ermee in het leven staat en gaat ook met je gezin,familie en vrienden zo knap.er komt nog zoveel aan en op jou en je gezin af en vind het mooi om dan ook te lezen dat je ook nog kan genieten gelukkig van de kleine dingen tussendoor.wij zelf zijn met kevin en nick van nu 1,5 jaar de laaste 2 weken van de vakantie voor 12 dagen naar kos geweest.even een spannend avondtuur met zo een kleintje maar het is prima gegaan allemaal.kevin moet zijn rust en regelmaat nog even vinden en ik moet nog steeds afkicken van die griekse cultuur en sfeer daar.zo rustig en gemoedelijk en vriendelijk daar alles er aan toe gaat,en het mooie weer en het eten.wij hebben als gezin altijd gezegd als we het geld ervoor hebben dan zijn we weg uit nederland weg en gaan we emigreren,dit blijft nog steeds onze wens en droom ja je moet wat he?hopelijk hebben jullie ook een goede vakantie gehad en gaat het hopelijk af en toe weer een beetje beterder met je.groetjes cindy de koster moeder van kevin.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Hetty en familie,

  Eigenlijk volg ik jullie al vanaf het begin en het is fijn om op de hoogte te blijven. De manier waar op je schrijft is echt knap en straalt kracht uit. We wensen jullie alle kracht en sterkte en blijf genieten van de mooie momenten.

  Liefs Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve Hetty en familie,

  Ik heb in de vaknatie niets kunnen lezen van je blog en ben er vanmorgen dus even voor gaan zitten.
  Zucht....
  Ik ben met name gegrepen door wat je schrijft over het intense genieten wat je nu doet en wat inderdaad voor ons eigenlijk als vanzelfsprekend wordt gezien.
  Ik bewonder de manier waarop je de dingen omschrijft en de kracht die je hebt om deze blog bij te houden.
  We wensen je alle sterkte met de chemo's die nog gaan komen en meid schoonheid zit m niet in je haren.....

  veel liefs Johan, Sandra, Nóa, Danee en Finn vd Heuvel

  BeantwoordenVerwijderen
 16. lieve Hettie,

  En? Ben je met de volgende chemo begonnen gezien je bloedwaarden? Ik hoop het want dan kunnen die rotcellen bestreden worden. Ik ga er vanuit dat het helpt. En die positieve energie komt door de muren heen hoor!

  Ook Ron, je kent hem, is aangeslagen. Je hebt een knoop voor hem aangezet enige jaren geleden en daar is hij nog van onder de indruk!

  Ik ben alweer een weekje terug uit Oostenrijk en Slovenie en het was leuk. Met de kinderen en met Ron. Heb gelezen dat je ook een fijne week hebt gehad, te kort, maar de rest kan nog komen wellicht na de chemo.

  Lieverd ik denk aan je. Liefs van je buurvrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve Hettie (lekkerding)

  Ik heb vandaag aandachtig je blogs gelezen, omdat wij 6 weken naar de camping zijn geen geweest en ik heb daar geen internet (mist het ook niet hoor), maar ik heb wel aan jou gedacht..

  Ik heb veel bewondering voor jou, hoe jij steeds weer een blog schrijft over wat jij en je gezin meemaken en moeten doorstaan!!
  Ik hoop ook dat de chemo goed gegaan is en dat jij je goed blijft voelen.

  Maar net wat Sandra zegt: Schoonheid zit 'm niet in je haren, maar ik snap je wel hoor!

  Voor mij blijf jij een lekkerding, ik heb dit altijd gezegt als ik je zag en als ik je weer zie zeg ik het weer "HEY LEKKERDING" en ik hoop dat ik je gauw weer mag en kan zien, dan geef ik je een dikke kus en een dikke knuffel!!

  Hettie jij blijft in mijn gedachten ook je gezin en ik hoef je niet te zeggen dat je van elk moment moet genieten want dat doe je, dat heb gelezen en daar ben ik blij om.....hou je taai...

  Dikke kus en een dikke knuffel..

  Conny Anderson

  BeantwoordenVerwijderen
 18. lieve Hettie.

  heb je beloog gelezen.wat enorm wat jullie als gezin mee maken.
  gister vierde we pa (Alleblas )zijn verjaardag en Bert van Annie heeft het blog naar mij door gestuurd.
  cock zou het doen ,maar was het vergeten.
  ik wens je heel veel liefde kracht en steun.voor jou maar ook zeker voor je gezin.
  hoop dat je nog weet wie ik ben ,vriendin van sjaak
  groetjes en één dikke kus voor jullie allemaal
  erna

  BeantwoordenVerwijderen