Reeuwijk; juni 2010

Reeuwijk; juni 2010
Tijdens het weekendje in Reeuwijk

woensdag 27 oktober 2010

Een dag na de 5e chemo

De titels zijn vaak niet zo orgineel, maar wel zo duidelijk, dus ik houd het maar zo. Vandaag al kort op het vorige bericht een volgend bericht om door te geven hoe het met de 5e chemo is gegaan.
Afgelopen maandag ben ik naar het Daniël dan Hoed geweest voor een ct-scan. Wanneer ik met Arco ga, gaan we altijd met de auto, maar de andere keren ga ik heel luxe met een taxi (is verzekerd!). Josephine is al een keer meegeweest en Mariska, Iris en Bonny. Maandag ging Angelique mee. De ct-scan ging op zich voorspoedig, maar pas 2 1/2 uur nadat we een taxi hadden besteld, kwam er ook daadwerkelijk een voorrijden. Dus ons geduld werd danig op de proef gesteld. Maar goed, we zaten droog en het was gezellig.
Dinsdag ben ik met Arco weer voor dag en dauw vertrokken voor de 5e chemo naar Rotterdam. Ik laat altijd in het behandelcentrum een infuusnaaldje prikken, omdat daar toch de mensen lopen met de meeste ervaring daarmee en ik lastig te prikken ben. Dit keer lukte het zelfs hier nauwelijks. Ze hebben de regel dat wanneer het iemand twee keer niet lukt om te prikken een ander het moet gaan proberen. Uiteindelijk lukte het de derde verpleegkundige in mijn rechterarm (hier mocht tot dan toe niet in geprikt worden, vanwege de operaties aan die kant, maar links ging het echt niet meer) bij de 5e poging.
Ik had de stille hoop dat ik vandaag redelijk snel geholpen zou worden, omdat de bloeduitslagen al binnen waren. Maar ook vandaag zette de les in geduld zich voort.
De radioloog moest nog naar de ct-scan kijken en ook de uitslag hiervan is bepalend voor het al dan niet doorgaan met de chemo's. Wat dat betreft loop je er steeds tegen aan dat er op een of andere manier een gebrek is aan goede coördinatie, niemand is echt eindverantwoordelijk voor je. Het loopt over heel veel schijven en je hebt steeds met andere mensen te maken. Pas als je binnenloopt gaan de radartjes draaien en wordt contact gezocht met een radioloog die vervolgens druk is en er niet aan toekomt om de scan te beoordelen. De zaalarts (in opleiding) is uiteindelijk maar zelf met haar supervisor de beelden gaan bekijken en kwamen met een voorlopige conclusie dat de chemo wel effect had gehad. Aangezien ook het bloed goed was kon de chemo alsnog doorgaan. Om drie uur werd hij aangesloten en dan duurt het nog ongeveer 6 uur. Het is altijd een hele dag!
's Middags kwam de zaalarts nog vertellen dat de radioloog ongeveer dezelfde conclusies had als zij. De plekjes in mijn lever waren kleiner geworden. Sommige kleine vlekjes waren zelfs helemaal niet meer zichtbaar en bijvoorbeeld een grotere plek van 2 cm. was nu gehalveerd!!!!!! Er was nog discussie over of de plek(ken) onder mijn oksel ook kleiner waren geworden en er was verwarring over een eventuele tumor op een andere plek. Daarom lijkt het me goed om de radioloog zelf een keer te spreken en de beelden zelf een keer te zien. Maar het goede nieuws blijft natuurlijk overeind dat de chemo aanslaat!!!!!! Dat geeft weer moed om de komende periode aan te gaan. Het scheelt natuurlijk wel dat wanneer ik in mijn dip zit ik weet dat het zeker ergens voor is. Ook al zullen ze het niet allemaal weg kunnen krijgen, dan is dit misschien wel het maximaal haalbare en gaat dit me weer voorlopig extra tijd geven.
Ik begrijp uit veel reacties dat veel mensen het fijn vinden om middels dit blog op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ik ben blij dat het echt een functie heeft, dus ik blijf ermee doorgaan. Ik maak me weer op voor de komende periode met in mijn achterhoofd het gekke idee dat over drie weken alweer de laatste (6e) kuur zal zijn. Aan de ene kant is dat natuurlijk een fijn idee, want je wil je wel erg graag weer gewoon langer goed voelen en wat meer kunnen gaan doen. Aan de andere kant geven de chemo's je ook een bepaald gevoel van zekerheid/veiligheid omdat de tumoren dan worden aangepakt. De chemo's zullen in ieder geval stoppen en hoogstwaarschijnlijk kunnen de Parp-remmers langer gegeven worden, zodat de tumoren in hun groei worden geremd. Het moet allemaal nog bekeken worden of dit voor mij toepasbaar is.

Allemaal een heel fijne week!

Veel liefs,

Hettie

10 opmerkingen:

 1. Hee wijffie!

  Wst een stress was het weer voor jullie (en jullie omgeving), maar wat een goed nieuws! Je hebt al die zware kuren en herstelmomenten hiervan in ieder geval niet voor niets gedaan!!! Een ware opsteker en ik kan me inderdaad voorstellen dat de zieke en ellendige momenten tijdens je dipdagen dan ook makkelijker te dragen zijn, omdat je weet dat het allemaal zin heeft.

  Wip donderdag of vrijdagochtend even bij je binnen.

  Dikke knuf,
  Iris en haar mannen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Hettie,

  Wat goed dat de chemo aanslaat! Maar jeetje, wat een toestanden af en toe. Ik zou denk ik boos op alles worden daar in het ziekenhuis, dat lange wachten, dat foute prikken elke keer, niet de juiste persoon te spreken krijgen over de uitslag, eigenlijk is dat toch verschrikkelijk als het over jouw lichaam gaat! Ik zit hier onderhand al boos te worden, laat staan hoe jij (en Arco) je soms moet(en) voelen! Daarom vind ik je een toppertje, echt waar!

  Liefs van Anita (en William, Danique en Lisa) x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjee meis, gaat het nog weleens een keer in één keer goed bij jou...?!
  Heftig dagje heb je weer meegemaakt!
  Maar wél een een zonnig randje; de postieive uitslag vd CT-scan!!
  Daar doe je het voor hè?!!
  Probeer dat voor ogen te houden èn je fijne momenten van afgelopen week, wanneer het deze week weer moeilijker wordt... Je kan het, dat heb je al diverse keren bewezen, ik vind je een kanjer!
  Liefs, Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dikke kus, ik heb je net nog gesproken.
  Tot later, we blijven aan je denken,

  Liefs Robert (en Mariska en de kids)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Hettie,

  Wat fijn dat de uitslagen positief zijn, dat geeft goede moed om de komende weken en de laatste chemo goed te doorstaan. Nog steeds een hele grote pet af voor de manier waarop je ermee omgaat en hoe goed je alles weet te verwoorden. Ik zou me kunnen voorstellen dat mensen in een vergelijkbare situatie daar ook steun uit zouden kunnen putten.Wij wensen jullie heel veel sterkte voor de komende periode. Houd moed, hoe zwaar dat regelmatig ook zal zijn.

  Liefs van Edith, Ko en kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Hettie,
  Heerlijk om te lezen dat de chemo in ieder geval zijn werk doet en dat je de hele behandelserie niet voor niets doet. Dat moet je toch moed geven! Intussen is het nu het weekend, waarvan je laatst nog zei dat je dan waarschijnlijk de reactie krijgt van de laatste chemo. Maris sprak ik gisteren nog nadat ze bij jou was geweest. Fijn dat je vader bij je was. En terwijl jij dan op de bank ligt gaat het leven gewoon door.
  Dat is maar goed ook want het geeft ook weer de nodige afleiding. Hettie ik hoop dat deze zware dagen binnenkort weer voorbij zijn en dat je woensdag met Maris mee kan gaan naar de bijscholing!
  Veel liefs van Astrid, Rob en de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. lieve Hettie,
  Wow, wat ben je toch een doorzetter!!!! Wat fijn dat je geduld wordt beloond. We leven met je mee en dragen je een heel warm hard toe.
  Heel veel lieve groetjes en een kus,
  Astrid & Martin & Leon & Carlos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo meid,

  Wat goed om te lezen dat de chemo in ieder geval aanslaat!! Ik vind het knap dat je de energie weet op te brengen om je weblog op deze manier bij te houden. Hou moed en ik wens je heel veel liefs en kracht toe!

  Liefs van Mirjam Backus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Hettie,

  Geweldig leuk dat jullie zo een mooie vakantie samen hebben gehad! En daarna weer de realiteit van ziekenhuis, wachten, uitslagen, behandelingen......... Zoals je schrijft weet je dat je het niet voor niets doet, omdat de chemo effect heeft, dat is positief. Helaas deze week weer de dip vanwege de 5e chemo, dat is de andere kant ervan. Heel veel sterkte weer ermee,hopelijk voel je je snel weer wat beter, ik denk aan je, liefs van Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Hettie,

  Het is alweer een poosje geleden dat ik je blog gelezen heb. Wat is er in de tussenijd een hoop gebeurd! Al die plekjes die in grootte afnemen, geweldig. Toppie! Ik kan het mij voorstellen dat dit jou meer dan goed doet. Een positieve instelling zoals jij die hebt draagt ook bij in het proces, daar ben ik van overtuigd.
  Het ondergaan van al die behandelingen begint als een sport op zich te lijken. Weer neem ik mijn petje voor je af. Super meid.

  BeantwoordenVerwijderen