Reeuwijk; juni 2010

Reeuwijk; juni 2010
Tijdens het weekendje in Reeuwijk

donderdag 7 oktober 2010

De vierde chemo

Vorige week maandag heb ik nog een kort berichtje geplaatst.
Dinsdag ben ik toen naar het ziekenhuis geweest voor de normale controles. Ik was nog behoorlijk verzwakt door de blindedarmoperatie. Maar ook de klachten in mijn rechterheup, waarvan ik na de operatie even dacht dat ze weg waren, waren in alle hevigheid teruggekomen. Ik kon nauwelijks een trap opkomen en een beetje belasting gaf al veel pijn. Dan gaat er wel van alles door je heen, zo van ik zal toch wel weer kunnen lopen?! Omdat op foto's geen aanwijzingen gevonden waren voor uitzaaiingen, gaat men er vanuit dat dit ook een gevolg van de chemo is. Gewrichtsklachten die door de chemo ontstaan/worden uitvergroot. Omdat ze daar ook wel zagen dat dit zo niet ging, hebben ze me sterkere pijnstillers voorgeschreven. En omdat deze pillen weer op je maag kunnen inwerken, kreeg ik ook nog maagbeschermers. En ik probeer juist altijd zoveel mogelijk te voorkomen dat ik medicijnen moet slikken. Ook wat dat betreft is het wel veel inleveren en je overgeven aan de situatie. Het was wel heerlijk om te ervaren dat ik de volgende dag weer redelijk probleemloos de trap af kon komen. Het lopen gaat eigenlijk best weer goed. Het tegenstrijdige is dat je aan de ene kant je hoop hebt gevestigd op de resultaten van de chemo, maar tegelijkertijd veroorzaakt de chemo ook behoorlijk wat klachten. Naast de verminderde weerstand (gevolgd door een blinde darmontsteking), de gewrichtspijnen, de zwakke conditie heb ik ook veel hoofdpijn en her en der onverklaarbare pijnen in mijn lichaam. Het is lastig om in zo'n verzwakte situatie nog sterk in je schoenen te blijven staan. Ook ging behoorlijk meespelen dat het leven om je heen 'gewoon' doorgaat en dat je er eigenlijk geen deelgenoot meer vanuit maakt op de manier waarop je het gewend bent/zoals ik het zou willen. De dingen waar ik mijn voldoening uit kon halen, zijn nu gewoon niet haalbaar voor mij.
Ik heb in de loop der jaren wel veel gezocht naar diepere betekenissen van het leven en hier ook heel wat bagage over meegekregen. Dit heeft me altijd goed kunnen helpen, ook op de momenten dat het moeilijk was. Maar ik merk wel dat hoe groter 'de beproeving' is hoe moeilijker het is om er op 'de juiste manier' mee om te gaan. En toch komen er steeds dingen op mijn pad die me weer verder helpen. Zoals Leonie vrijdag van een familielid een pyramide meenam, waar veel van waar ik me in verdiept heb op zo'n mooie en duidelijke manier stond samengevat. Alsof me weer even de weg werd gewezen.

Afgelopen zaterdag zijn Arco en ik naar een symposium van de Borstkankervereniging geweest voor mensen met uitgezaaide borstkanker. Ik dacht er maar even heen te kunnen, maar uiteindelijk heb ik het toch de hele dag volgehouden. Er waren erg inspirerende lezingen o.a. van een lotgenoot. De schrijver van het boek 'De Bondgenoot', dat ik had gelezen, was er. Hij nam je helemaal mee in de rol van de immuuncel en gaf in zijn verhaal met name aan hoe deze te activeren. Ook was er een lezing waarin o.a. de kracht van visualiseren werd belicht. Deze lezingen gaven me weer het gevoel zelf weer iets in handen te hebben in plaats van dat alles je maar overkomt.
Het weekend hebben we goed afgesloten doordat we op zondag bij Marnemoende een sloep hadden gehuurd en we heerlijk met Mariska, Robert en hun meiden en een vriendje van Mark een stuk hebben gevaren over de Hollandse IJssel. Het was erg gezellig en het was natuurlijk fantastisch weer en op een of andere manier lijkt het alsof het water dingen van je wegneemt en weer de boel laat stromen. Het was een dag waar je weer even op kunt teren.

(Klik eventueel op de foto's om ze te vergroten).

Ik had erg de drang om voor de volgende kuur even naar mijn werk te gaan, wat maandagochtend is gelukt. Ik werd warm verwelkomd door collega's en kinderen, wat erg fijn was.

Dinsdag was dan de dag van de vierde chemo, dit keer zou er spoed worden gezet op de uitslagen van het bloedonderzoek zodat ik niet pas om 13.00 uur aan de chemo zou hoeven te beginnen omdat de uitslagen steeds zo laat binnen waren. Op zich niet zo heel erg maar als gevolg daarvan moest ik steeds 's nachts mijn bed uit, omdat ik dan een pil moest slikken 6 uur na mijn laatste chemo. Maar ondanks de tijdige uitslagen van het bloed dit keer, werd er pas om 17.00 uur (!) aan de chemo begonnen. Toen was ik er al inmiddels zo'n 8 uur. Al die tijd is er overlegd en m.n. gewacht op overleg over verschillende schijven. Er is zelfs contact geweest met Engeland en Amerika over mijn situatie. Omdat mijn reacties op de chemo en de Parpremmers vrij heftig zijn geweest (en de verwachting is dat je steeds meer effecten van de chemo's zult hebben) en ze willen voorkomen dat ik in de derde week na de chemo weer zo'n beenmergdepressie krijg (met alle mogelijke gevolgen) is er besloten dat ik wel de volledige chemo's krijg, maar dat de dosering van de Parpremmers wordt gehalveerd. Omdat dit allemaal in studieverband gebeurt moet dit in overleg met de fabrikant gebeuren. Uiteindelijk reden Arco en ik behoorlijk gaar rond 23.00 uur richting IJsselstein.

De dag na de chemo gaat wonderbaarlijk altijd redelijk goed. Dus heb ik nog wat leuks kunnen ondernemen. Zelfs met de fiets met collega's naar (jawel!) Marnemoende gegaan en heerlijk geluncht. 's Middags met Daphne nog even het stadje in geweest, maar toen was het ook echt wel op. Vandaag voel ik mijn energie alweer behoorlijk afglijden. De komende dagen wordt weer echt doorbijten.
We hebben wel wat leuks in het vooruitzicht. De herfstvakantie gaan we er nog even op uit. In Zeeland ging het niet lukken, maar in Kijkduin is er een leuk huis gevonden, heerlijk bij het strand. De eerste dagen zijn we met zijn vieren en daarna komen Leonie, Mik een deel van hun gezin erbij. Heb er erg veel zin in!!

Merk nu dat het echt op is, heb nog veel te vertellen, maar ik laat het hierbij.
Ik ga weer proberen zoveel mogelijk te accepteren van wat me te wachten staat en hoop er dit keer beter doorheen te komen.
Geniet nog even van het mooie weer wat er aankomt en fijn dat er zoveel mensen om ons heen zijn die ons op heel verschillende manieren erdoorheen trekken!!

Veel liefs,

Hettie

20 opmerkingen:

 1. Hoi Hettie,

  Wat een toestand iedere keer weer met je! Maar wat sla je je er iedere keer weer geweldig doorheen. Uiteraard met steun van alle mensen en in het bijzonder Arco (petje af ook voor Arco!), maar ik bewonder je positieve instelling. Fijn dat er regelmatig leuke momenten en dagjes zijn. Hier put je weer energie uit en blijf je toch ook betrokken bij de wereld om je heen. Hettie ik volg je blog en hoop dat de behandelingen allemaal goed gaan. Blijf de moed erin houden, je bent steeds in onze gedachte.

  Veel liefs,
  Irma (en ook van Frank, Arne, Tessa en Gido)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfff Hettie,

  Wat een opgave!
  Maar je kunt het, hou vol hoor!

  Dikke kus en een knuf,
  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Hettie,
  Annie en ik hebben grote bewondering voor de wijze waarop je met al deze ellende omgaat. Het enige wat wij kunnen doen is jullie heel veel sterkte toewensen. Wij volgen je blog heel aandachtig en hopen telkens weer dat er een positief resultaat is. Geniet van de goede dagen.

  Heel veel liefs,
  Annie / Bert Nakken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hettie,
  al lezend krijg ik het gevoel dat jij regelmatig door hele diepe dalen gaat. Ik heb geen idee hoe dat voelt, zou ook niet weten anders te zeggen dan dat na een diepe dal, meestal, een mooie top opdoemd. Pieken om naar uit te kijken, weidse vergezichten waar je van kan genieten.
  Geniet straks van de herfstvakantie. Ik hoop voor je dat het weer mee werkt en dat je lekker over het strand kan wandelen. Sterkte meid, de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve allemaal,
  Bedankt voor jullie lieve, bemoedigende reacties. Ik merk dat het me keer op keer goed doet en me helpt en ondersteunt om vol te houden en zoveel mogelijk op de voor mij goede ingeslagen weg te blijven. Nogmaals super bedankt!
  Dikke kus, Hettie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Hettie,

  Ik kwam Arco vanmiddag tegen en had nog stille hoop dat je vanavond ook even op Robert's feestje zou zijn. Maar natuurlijk gaat dit niet, zo kort na je 4e kuur. Ik wens je heel veel sterkte de komende dagen en hoop dat je in de herfstvakantie lekker van strand en zee kunt genieten.

  Liefs,
  Ninette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Hettie,

  Ik bewonder de manier waarop je de woorden vindt om ons deelgenoot te maken van hetgeen je allemaal doormaakt. Ik wens jullie een heerlijke week in Kijkduin. Wij kijken met heel veel plezier terug op het boottochtje over de Hollandsche IJssel. Leuke foto's! Dank voor je lieve kaart voor mijn verjaardag en een het mooie bord van blond Amsterdam. Ik ben gek op blond.
  Veel liefs,
  Robert (en Mariska, die is nu het feestje van haar moeder aan het voorbereiden...)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Hettie,

  Wat ben je toch een sterke vrouw zeg en wat een bewondering heb ik voor je! Ik hoop dat het weer wat beter gaat met je (zo na de vierde chemo). De meiden hebben het weer leuk gehad zaterdag zeg! Als je de foto's op Hyves ziet, lachen hoor. Ik wens je een hele fijne week, lekker genieten van de zee en hopelijk mooi weer!

  Liefs, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. lieve Hettie, ik hoorde dat je het weer erg zwaar hebt deze week, ik wil je weer heel veel kracht en sterkte toewensen en hoop dat je toch een leuk vakantieweekje hebt met Arco en de kids. Heel veel liefs, Yvonne, [en natuurlijk ook van Frank, Daniel, Anouchka en Jeroen]

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Hettie en Arco,
  Hoe is het nu? Hoeveel behandelingen krijgen jullie nog? Zijn de ergste dagen van de laatste keer achter de rug? Fijn om te kunnen lezen hoe het gaat en -hoe klein ook- toch een steuntje in de rug te geven door een berichtje. Ik wilde een mooie tekst toevoegen aan dit bericht. Wat ik vond ging allemaal over in het NU leven, positief denken, genieten van een grasspriet, een zonnetje en vogel in je tuin. Tja, kreeg er een beetje jeuk van, hoe spiritueel ik ook ben. Want het is allemaal mooi om na te streven maar de realiteit is ook dat je pijn hebt, dat het oneerlijk is dat het jou overkomt en dat niemand even de kanker weg kan nemen. En dat lijkt me een harde realiteit. Waarvan ik alleen maar van harte hoop dat het weer zacht en fijn wordt.. omdat behandelingen helpen, je minder of geen pijn meer hebt en je daarmee weer kunt denken aan 'gewoon' leven. Lieve Hettie en Arco, dikke kus vanuit het nu voor nu en alle keren dat het nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben wel benieuwd wie bovenstaande geschreven heeft. Bedankt in ieder geval! Groetjes, Hettie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve schat!

  Wat een kracht zit er toch in je, echt niet te geloven.

  Ik heb je door mijn ziek zijn te lang niet gezien en ik mis je verschrikkelijk. Hoop dat ik morgen even de kans heb je een persoonlijke vette "hug" te komen geven en je een fijne vakantie vol mooie, rustige, waardevolle, maar vooral ook zoveel mogelijk energieke momenten te wensen. En qua gezelligheid en gekke momenten zul je met Leonie ook geen gebrek hebben......

  Dikke knuf aan jou en je kanjer Arco en natuurlijk de kids!

  Kus,
  Iris (en Matth, Bart en Daan)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Hettie,

  Wat heb ik een bewondering voor je, hoe je met alles omgaat! Het lukt je nog steeds om positief te blijven en goed gebruik te maken van je goede dagen, blijf dat vooral volhouden hoor!!
  Ik wens jullie een hele fijne vacantie, geniet van alle mooie momenten, lekker uitwaaien aan het strand, de rust maar ook zeker de gezelligheid!!
  Dat je maar veel energie opdoet om weer verder te kunnen!

  Groetjes van ons allemaal, maar ook voor jullie allemaal!

  Veel liefs en een dikke knuffel,
  Manuela (Peter, Marit en Lennard)

  Geniet ervan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. PS. Je zag er goed uit hoor, op de foto, lekker ontspannen in de boot op het water!!
  Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve Hettie, geniet met elke vezel van de aankomende week. Jou kennende zul je er zoveel mogelijk kracht uit putten om de volgende hobbel te nemen. Natuurlijk ook Arco en de kids een hele goede week toegewenst!
  Liefs van Edith en de mannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lieve Hettie, ik vond het fijn je even gezien te hebben op school.
  Ik hoorde van Arco dat jullie van de week even lekker weggaan. heerlijk zeg! Eventjes lekker genieten met je gezin. Ik wens jullie een fijne vakantie!

  Liefs Moniek

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve Hettie,

  We hebben je verhaal gelezen. Het is weer heel wat wat je hebt meegemaakt en je doorheen geslagen hebt. Fijn dat je een dagje op de boot hebt kunnen genieten.
  Nu even van de herfstvakantie in Kijkduin genieten, de zeelucht zal je goed doen !!

  Liefs Erna & Buijsjes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Hettie,
  Je hebt de afgelopen periode weer heel goed verwoord. Ik ben er van onder de indruk wat je allemaal moet ondergaan. Gelukkig zijn er ook momenten dat er iets moois op je pad komt, zoals hetgeen Leonie meenam.
  Ik vind het fijn voor je dat je nu alleen met je gezin bent. Echt aandacht voor elkaar.N.b.: Wat leuk dat Daphne ook meedoet met de musical.
  Nog fijne dagen met de fam. gewenst. Liefs van Astrid, Rob en de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Helen ten Cate21 oktober, 2010

  Lieve Hettie
  Ook ik heb het nare nieuws gehoord. Bah! Ik wil je veel kracht toewensen en alle geluk! Zo erg dat zoveel lieve mensen deze nare ziekte treft!
  Dikke knuffel, Helen ten Cate (oud Opstapper)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hettie,

  Net Jill, Mik en Leonie gezien. Ik hoorde dat het weer een geslaagde week is geweest. Fijn he dat Den Haag gevoel.

  Kus van je Haagse neef.

  BeantwoordenVerwijderen